Egy történet egy versenyről

Kategória: Gondolatok | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Nemrégiben hallottam egy nagyon jó kis példa történetet. Arról volt benne szó, hogy egy magas hegyen rendeztek lépcsőző bajnokságot. A feladat az volt, hogy a résztvevőknek fel kellett jutni a magas hegybe vágott lépcsősornak a tetejére.

Egy történet egy versenyről

 

Felsorakoztak a nézők is a lépcsősor mellett, és a vérmérsékletüknek megfelelően biztatták a versenyzőket. Elindult a mezőny, a közönség folyamatosan biztatta őket, vagy éppen fújoltak, de azt állandóan harsogták, hogy hú, ez nagyon magas, nem fog sikerülni, nem fog sikerülni, nem fog sikerülni, az út de nagyon-nagyon magas!

Ahogy a résztvevők egyre feljebb jutottak, folyamatosan skandálta a közönség szinte önkívületben, hogy nem fog sikerülni, nem fog sikerülni. A versenyzők természetesen, ahogy egyre inkább belelovalták magukat ebbe, a tömeg által skandált tévhitbe, egyre inkább kezdtek lemaradozni, abbahagyni a versenyt. Ami azt jelentette, hogy egyre kevesebb versenyző mászott följebb a lépcsőfokokon, szépen lassan kezdtek elfogyni.

10 aztán csak 9,8,7,6,5,4,3 és végül már csak két versenyző ment feljebb, a hallott dolgok folyamatosan dolgoztak a versenyzőkben, lemaradt a a második is, és már csak egy ember mászott fölfelé és természetesen meg is nyerte a versenyt!

A poén az egészben az, hogy kiderült, a győztes nem hallhatta a közönséget, mert süket volt…

 

Igazából ő volt az, aki nem engedte, hogy a közönség által befolyásolható legyen, vagyis nem hallgatott a nagy többség lehúzó szavára, hanem megcsinálta azt a dolgot, amire mindenki azt gondolta, hogy képtelenség.

Na, most amit én szoktam tanítani a tréningjeimen, az az, hogy egy másik nézőpontból is szemléld meg a dolgokat!

A történetben az egy érdekes dolog hogyan került fel például a lépcső tetejére az a sok néző? Hát úgy, hogy kis felmásztak! Magyarul képesek voltak rá ők is! Lehet, hogy nem olyan gyorsan, lehet, hogy nem tökéletes mozdulatokkal, mint egy versenyző, de ők is felértek.

Az egyik szemináriumomon egy cégvezető arról beszélt, hogy amikor indította a vállalkozását, azt mondta magának, hogy ő örülni fog, ha 100.000 Ft bevétel lesz. Mit gondolsz, mennyi volt a bevétel? Igen, mindig 100.000 Ft körül mozgott. Aztán a csendestársa azt mondta, hogy ez nem állapot, ebből a cégből lehet havi 1.000.000-t is csinálni, majd ő segít. A cégvezető csinált mindent, ugyanazokat a tevékenységeket, mint eddig, csak a csendestárs navigálta. És lám, már az első hónapban 1.000.000 Ft fölött volt a forgalom. Átadta a felelősséget, megnyugodott, és ez lett az eredménye. Mert elhitte, hogy ketten már meg tudják csinálni.

Tedd azt, amit a legnagyobbak, amit ők elérnek, azt te is képes vagy elérni, csak nem hiszed el magadról! Lehet, hogy már ott lehetnél a csúcson! Ha összeraknád azt a sok kis lépést, amit eddig megtettél annak érdekében, hogy sikereket érjél el, azok szerintem elérnének a Holdig! Egyetlen ok, hogy nem értél el addig, hogy nem egymás után tetted meg ezeket a lépéseket.

Ha sikertelen vagy, és nem keresel annyi pénzt, amennyit szeretnél, annak egyetlen oka van: nem hiszed el magadról, hogy te is meg tudod csinálni.

És még egy fontos dolog: minden hosszú út egyetlen lépéssel kezdődik. Mindent meg tudsz csinálni, csak el kell kezdeni. Az egészséges életmód is egyszerű: 1 tábla csoki árából ma ¾ kg paradicsomot kapsz. Melyikkel telted meg jobban a gyomrodat, melyik kiadósabb? És melyikkel teszel jobbat a szervezetednek?

Gondolkodj, tervezz, aztán indulj el!

Vissza

Címkék : verseny, motiváció, inspiráció, történet

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Palánkai Gábor

15 éve vezetek sikeres cégeket. Voltam már sportszer üzletlánc vezetője, 160 férőhelyes étterem vezetője, logisztikai cég vezetője és felépítettem két kirobbanó sikerű autószalont is. Ez idő alatt kialakítottam egy bizonyítottan működő cégvezetési módszertant, ami minden iparágban, minden cégnél bevált.

Kapcsolódó cikkeink:

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.