Semmi nem elég édes a mogyorókrém után

Kategória: Gondolatok | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A mogyorókrém után semmi nem elég édes... Volt egy üzlettársam, aki megvette az áhított autóját, egy vadonatúj hetes BMW-t. Amikor megkérdeztem tőle, hogy te figyelj már, milyen az autó, erre azt mondta, hogy hát jónak jó de mégsem egy Mercedes… Előtte ugyanis egy Mercedese volt..

Semmi nem elég édes a mogyorókrém után

 

Először az merült fel bennem, hogy hányan örülnénk egy új hetes BMW-nek? Szerintem elég sokan, ha más nem, az ára miatt. Vagy akár csak maga az az érzés, ahogy körülölel a masszázsfunkciós ülés, vagy ahogy elcsendesül körülötted a világ, amikor beülsz az autóba, ahogy rálépsz a gázra, és egyszerűen, erőlködés nélkül falja az autó a kilométereket. Minden kényelmes, az út hibákat nem érezzük, és azért is megyünk vele, hogy embertársaink lássák, és csodáljanak minket: igen, nekünk ilyen van, mert megdolgoztunk érte!

Másodjára felmerülő gondolatom az volt, hogy ha állandóan csak a legjobbat akarod, és a legjobbra vágysz, akkor nagyon sokszor nem leszel elégedett az életedben. Ha el vagy kényeztetve, és még soha életedben nem próbáltad ki, hogy milyen az, amikor egy régi Suzuki Swift-el 80-100- al hasítasz az autópályán (személyes élményem volt ez, hozzáteszem, hogy szívem szerint minden autósnak kötelezővé tenném ezt 1 hónapig, mindenki megtanulná az alázatot, és teljesen más lenne a közlekedési kultúránk…). Az állandó elégedetlenkedés pedig nem tesz jót sem a léleknek, sem a testnek. Hiába mondja azt a menedzser irodalom, hogy a jó a legjobb ellensége (ami alapvetően igaz!), de amíg a jóban vagy, addig élvezd azt is! Persze törekedj a legjobbra, de ne elégedetlenkedve, hanem kiegyensúlyozottan.

Maradva a Swift-es hasonlatnál, amikor majd beülsz a hetes BMW-dbe (vagy bármilyen más autóba), akkor legyél hálás minden percért, amit abban az autóban töltesz, és minden reggel adjál hálát azért, hogy a szorgalmas munkád eredményeképpen ilyen jó körülmények között élhetsz. Nem kell minden nap a betevő falatodért küzdened, mint sok más családnak, nem kell szűkölködnöd.

Arra légy büszke, ami vagy, nem arra, amid van! Ha megkérdezzük azokat az embereket, akik arra büszkék, amijük van, akkor ők a tárgyakra büszkék, nem pedig az emberekre, akik körülveszik őket. És tudjuk, hogy azt becsüljük, amire büszkék vagyunk…

Azok, akik az embereket becsülik, és azt mondják, hogy nagyon hálásak mindenkinek, nagyon hálás az összes barátjuknak, alkalmazottjuknak hogy elérhetnek oda ahol most vannak. Sokkal többre becsülik az embereket, mint a tárgyakat és lehet, hogy nem hetes BMW-vel járnak, bár megtehetnék, de mivel ez is csak egy tárgy, nem becsülik annyira, mint mások.
Bár megtehetnék, hogy BMW-vel járjanak, de lehet, mégsem teszik, lehet, hogy neki sokkal nagyobb örömet okoz az, hogy az emberek tisztelettel nézek feléjük, és a tisztelet nem az autótól függ, nem attól, hogy mennyi pénzem van. A tisztelet az embernek szól, nem a tárgynak! Próbálj meg visszafordulni a lovon a helyes irányba, és ne azt nézni, hogy kinek milyen telefonja, milyen autója van, hanem azt nézni, hogy milyen az ember, mi az, amit letett az asztalra, és mit lehet tőle tanulni!

Mert lehet tanulni a szomszéd nénitől, lehet tanulni egy alkalmazottamtól, mindenkiben van valami, amitől egyedi, valami olyan dolog, amit jobban tud, mint bárki más. Ha „szerencséje” van, akkor megtalálja ezt magában, felerősíti, és egy idő után ezzel kezd foglalkozni.

Vissza

Címkék : motiváció, inspiráció, lélek, történet

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Palánkai Gábor

15 éve vezetek sikeres cégeket. Voltam már sportszer üzletlánc vezetője, 160 férőhelyes étterem vezetője, logisztikai cég vezetője és felépítettem két kirobbanó sikerű autószalont is. Ez idő alatt kialakítottam egy bizonyítottan működő cégvezetési módszertant, ami minden iparágban, minden cégnél bevált.

Kapcsolódó cikkeink:

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.